Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Hellevoetsluis
 
 
Veilige Kerk Veilige Kerk
De kerk hoort een veilige plaats te zijn.
Toch is die veiligheid niet altijd vanzelfsprekend.
Ook in de kerk, binnen kerkelijke relaties, komt grensoverschrijdend gedrag voor. Door opmerkingen die over jouw grens gaan of een iets te nadrukkelijke hand op je schouder.
Ook de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis wil werken aan een cultuur waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag.
De Generale synode heeft 20 april 2024 dat een VOG verplicht is voor bepaalde taken in onze kerkgemeenschap .
Hieronder treft u aan:
- Beleidsplan
- Gedragscode
- Vertrouwenspersonen
- Meld Protocol
 

BELEIDSPLAN VEILIGE GEMEENTE


Inleiding
De Protestantse Gemeente Hellevoetsluis vindt het belangrijk een veilige omgeving te bieden aan haar leden, gastleden en andere bezoekers. Het gaat daarbij niet alleen om een veilige omgeving bij de kerkdiensten, maar ook bij de diverse kerkelijke activiteiten en momenten van contact binnen en vanuit de gemeente.

Deze doelstelling van de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis betekent dat iedereen binnen de kerkelijke omgeving elkaar met respect behandelt en dat personen met speciale taken binnen en voor  de gemeente geen misbruik van hun positie maken. Te denken valt hierbij aan situaties van grensoverschrijdend gedrag zoals ongewenste intimiteiten, financiële malversatie, intimidatie of dreiging.
De kerk hoort een veilige plaats te zijn. Maar veiligheid is helaas niet vanzelfsprekend. De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis heeft daarom dit Beleidsplan Veilige Gemeente opgesteld. Het beleidsplan is door de kerkenraad vastgesteld op 26 mei 2025.

Bij de invulling van dit beleidsplan is gebruik gemaakt van de richtlijnen en handreikingen voor Veilige Gemeente van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). De PKN stimuleert individuele gemeenten om een veilig klimaat binnen de gemeente te bieden.
Dit beleidsplan Veilige Gemeente bevat achtereenvolgens de voorgenomen en al bestaande maatregelen van de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis op het gebied van bewustwording (1), preventie (2), interventie met daarbij de belangrijke rol van vertrouwenspersonen (3) en het zorgen voor elkaar (4). Verder zijn ook de communicatie (5) en het onderhouden en evalueren van het beleid Veilige Gemeente (6) onderdelen van dit beleidsplan.
  1. Bewustwording
De Protestantse Gemeente Hellevoetsluis zal de bewustwording over Veilige Gemeente bevorderen door de volgende acties:
    • Het thema Veilige Gemeente zal met regelmaat onder de aandacht worden gebracht in vieringen, gespreksgrepen en bij kerkelijke activiteiten.
    • Het thema Veilige Gemeente heeft specifieke aandacht in het jeugdwerk, onder meer door het te agenderen rond de organisatie van activiteiten voor jongeren ( Wat doen we? Gaat het ged? Kan het beter?)
    • Rond bijeenkomsten kan gebruik gemaakt worden van werkvormen of activiteiten die de bewustwording over veiligheid vergroten.
    • Het onderwerp Veilige Gemeente komt standaard aan de orde bij gesprekken met nieuwe beroepskrachten, ambtsdragers en andere vrijwilligers.  
  1. Preventie
Om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen gelden de volgende regels:
    • De kerkenraad zet zich in vor het zorgvuldig werven en selecteren van nieuwe ambtsdragers en andere vrijwilligers. Bij voorkeur nemen predikant, kerkenraad of aangesloten vrijwilligers zelf het initiatief om nieuwe vrijwilligers (waarmee al enige bekendheid is) te benaderen.
    • De gemeente hanteert waar nodig het vier-ogen-principe (2 personen bij eenzelfde activiteit). Dit principe geldt in ieder geval vor groepsactiviteiten met jongeren en voor het afhandelen van de collecten na de kerkdiensten.
    • Aan de predikant en berepskrachten wrdt bij aanstelling gevraagd een VOG te overleggen aan de kerkenraad.
    • Aan alle beroepskrachten, (nieuwe) kerkenraadsleden en andere vrijwilligers in het kerkelijk werk wordt gevraagd om kennis te nemen van de Gedragscode Protestantse Gemeente Hellevoetsluis (zie hieronder) en ernaar te handelen.  
  1. Interventie
    • In geval van situaties waarin sprake is of lijkt van grensverschrijdend gedrag kan melding gemaakt worden bij de vertrouwenspersonen (zie hieronder) van de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis.
Voor meldingen van (mogelijk) grensoverschrijdend gedrag en de afhandeling daarvan volgt de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis het protocol van de Protestantse Kerk Nederland https://protestantsekerk.nl/thema/veilige-gemeente/.
    • De Protestantse Gemeente Hellevoetsluis heeft twee vertrouwenspersonen: een vrouw en een man. Deze vertrouwenspersonen maken geen deel uit van de kerkenraad. De vertrouwenspersonen hebben een achtergrond, profiel en instelling die past bij hun pdracht. De benoeming van de vertrouwenspersonen geldt voor de termijn van vier jaar. De scriba van de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis fungeert als contactpersoon tussen de kerkenraad en de vertrouwenspersonen.
    • De namen van de vertrouwenspersonen en de contactgegevens waarmee de vertrouwenspersonen kunnen worden benaderd worden vermeld op de website van de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis.

De opdrachtomschrijving voor de vertrouwenspersonen luidt:
      • De vertrouwenspersonen zijn beschikbaar voor alle gemeenteleden, in eerste instantie als luisterend oor
      • De vertrouwenspersonen zijn alert op signalen van grensoverschrijdend gedrag
      • De vertrouwenspersonen kunnen door (mogelijke) slachtoffers of daders en door derden worden benaderd met vragen, bedenkingen, klachten enzovoort
      • De vertrouwenspersonen hebben de vrijheid met elkaar en/of een externe vertrouwenspersoon te overleggen
      • De vertrouwenspersonen nemen, behoudens toestemming van de benadeelde, geheimhouding in acht
      • De vertrouwenspersonen verrichten in deze geen specialistische arbeid zoals artsen, therapeuten en advocaten etc.
      • De vertrouwenspersonen verwijzen indien noodzakelijk en/of gewenst naar professionele experts
      • De vertrouwenspersonen werken inzake (seksueel) grensoverschrijdend gedrag in pastorale en gezagsrelaties met het protocol van de smpr[1]
      • De vertrouwenspersonen schakelen zo nodig de smpr-vertrouwenspersoon in
      • De vertrouwenspersonen rapporteren jaarlijks aan de kerkenraad geanonimiseerde gegevens inzake hun activiteiten
      • De vertrouwenspersonen voorzien de kerkenraad, gevraagd en ongevraagd, van advies inzake preventie en beleid
      • De vertrouwenspersonen oriënteren zich op deze en aanverwante zaken aanhoudend in kerkelijk Nederland
      • De vertrouwenspersonen zijn desgevraagd beschikbaar voor collegiaal overleg in classicaal en landelijk verband  
  1. Zorg voor elkaar/pastorale zorg voor Veilige Gemeente
    • Vanuit de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis is er pastorale zorg en nazorg voor slachtoffers van grensverschrijdend gedrag binnen de gemeente.
    • Ook aan daders van grensoverschrijdend gedrag binnen de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis wordt pastorale zorg geboden. Dit kan niet door de person worden geboden die het slachtffer begeleidt.
    • Gemeenteleden kunnen buiten de kerkelijke gemeente slachtffer zijn van grensoverschrijdend gedrag of dader daarvan zijn. Daders kunnen ok zelf slachtffer zijn. De Protestantse Gemeente Hellevoetsluis wil ook voor hen een Veilige Gemeente zijn, waarin zij gehoord worden en (pastorale) aandacht en zorg ontvangen.
 
  1. Communicatie
    • De vaststelling van het beleidsplan Veilige Gemeente of actualisering daarvan wordt vermeld in De Kerkwijzer en in de Zondagsbrief. Bij deze meldingen wrdt de inhoud van het (aangepaste) beleid tegelicht.
    • Op de website van de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis is een aparte rubriek Veilige Gemeente ingericht. Deze rubriek bevat informatie over de onafhankelijke rol en de cntactgegevens van de vertrouwenspersonen en over het Beleidsplan Veilige Gemeente PG Hellevoetsluis.
 
  1. Evaluatie en bijstelling
    • De kerkenraad zal het beleid Veilige Gemeente jaarlijks evalueren en bijstellen dor er een agendapunt in de kerkenraadvergadering van te maken. Bij dit agendapunt kmt ook de jaarlijkse rapportage van de vertrouwenspersonen aan de orde.
    • Het onderwerp Veilige Gemeente is een vast onderwerp in het jaargesprek met de predikant.
    • Met enige regelmaat zullen Veilige Gemeente en wenselijke bijstellingen in het beleid wrden geagendeerd in de relevante gremia, vooral de werkgrepen in het jeugdwerk en in de geledingen van de kerkenraad.
   [1] https://smpr.nl/misbruik-uw-gemeente/kerkelijke-protocollen-en-daderbeleid

GEDRAGSCODE VEILIGE KERK – PROTESTANTSE GEMEENTE HELLEVOETSLUIS

Als Protestantse Gemeente Hellevoetsluis willen we een plek zijn, waar iedereen zich welkom mag voelen en willen we ons gedrag laten passen bij de boodschap van het christelijk geloof. Gedrag dat hierbij past, willen we bevorderen. Gedrag dat hiermee strijdig is en grenzen overschrijdt, willen we bestrijden.

Deze houding willen we in gedragsregels vormgeven voor de organisatie als geheel en voor elke professionele en vrijwillige medewerker – ambtsdrager of niet-ambtsdrager. We verbinden ons daarom nadrukkelijk aan de volgende gedragsregels. Hierop zijn we voor iedereen binnen en buiten onze kerkgemeenschap aanspreekbaar.
  1. Veilige omgeving
We werken met elkaar en anderen aan een omgeving en een sfeer waarbinnen iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Zo creëren we een plek waar het goed verblijven en geloven is.
  1. Respect
We respecteren elkaar en anderen. We benaderen niemand op een manier die hen in hun geestelijke en lichamelijke waardigheid en integriteit aantast. Dit geldt in het bijzonder voor minderjarigen en andere kwetsbaren. Extra zorgvuldig zijn we bij pastorale en diaconale contacten.
  1. Privacy
We dringen niet verder door in het privéleven van mensen dan functioneel noodzakelijk is. Bovendien zijn we terughoudend met het binnengaan van ruimtes waar mensen zich om privéredenen bevinden.
  1. Geheimhouding
We gaan zorgvuldig om met de gegevens die we van elkaar en anderen ontvangen. We houden geheim wat ons in vertrouwelijkheid is meegedeeld en overleggen hierover alleen als de betrokkene daar geen bezwaar tegen heeft. Als geheimhouding schadelijk of gevaarlijk is voor betrokkene of anderen, of als de wet anders eist, vervalt deze regel.
  1. Lichamelijke integriteit
We raken elkaar en anderen niet aan op een manier waarvan je kunt verwachten dat die seksuele of erotische gevoelens kan oproepen. Ook in ons taalgebruik vermijden we dit.
  1. Persoonlijke integriteit
We respecteren de rechten die ieder mens heeft vanuit wetgeving of geloof. We vermijden elk gedrag (verbaal en non-verbaal) dat bij anderen gevoelens oproept van agressie, geweld, discriminatie, pesten of buitensluiting.
  1. Geld en bezittingen
We vermijden elke vorm van belangenverstrengeling, in het bijzonder op financieel terrein. Met giften gaan we zorgvuldig om, zowel bij het aannemen als doorgeven. We gaan eerlijk en integer om met de eigendommen die niet van onszelf zijn, maar van een ander of van de kerk als organisatie.
  1. Onderlinge zorg
We zetten ons in om elkaar en anderen te beschermen tegen elke vorm van ongewenst gedrag. We spreken elkaar daar actief op aan.
  1. Vertrouwenspersonen
Bij ongewenst gedrag of als we twijfelen over gedrag van onszelf of een ander, zoeken we contact met een vertrouwenspersoon voor nader beraad. Er zijn twee vertrouwenspersonen benoemd, waarmee contact kan worden opgenomen. Deze vertrouwenspersonen zijn te vinden op de website van de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis (https://hellevoetsluis.protestantsekerk.net/)
  1. Melding
Bij (verdenking van) seksueel grensoverschrijdend gedrag volgen we het meldprotocol, dat is opgesteld is door de Protestantse Kerk Nederland.

Deze gedragscode is op 26 mei 2025 vastgesteld door de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Hellevoetsluis .
Ze sluit aan bij https://protestantsekerk.nl/thema/veilige-gemeente/

Vertrouwenspersonen:
De Heer Henk de Boer
Mevrouw Andrea Weeda

Contactgegevens: vertrouwenspersoon@pghellevoetsluis.nl

Protocol bij meldingen over grensoverschrijdend gedrag

Algemeen
Die gemeente kiest ervoor een veilige gemeente te zijn voor alle leden. Dat betekent dat de leden elkaar met respect behandelen en de mensen met speciale taken en opdrachten geen misbruik van hun machtspositie maken. Denk daarbij aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, financiële malversatie, intimidatie en dreiging. De kerkenraad heeft daarvoor een beleid opgesteld, waar een meldprotocol onderdeel van is.
Het meldprotocol geeft de gemeenteleden inzicht in wat ze kunnen doen als ze zich zorgen maken over een situatie in de gemeente. Of als ze zelf een melding willen doen. Het protocol wordt onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad opgesteld en is via de communicatiemiddelen van de gemeente gemakkelijk te vinden.
Gemeenteleden kunnen bij de vertrouwenspersonen van de kerkelijke gemeente terecht met hun vragen, vermoedens en meldingen. Vertrouwenspersonen kunnen ook bij vermoedens van misbruik binnen de gemeente proactief iemand benaderen. Allereerst biedt de vertrouwenspersoon een luisterend oor. Afhankelijk van de situatie kan de vertrouwenspersoon verwijzen, bemiddelen en bijstaan in aangiftes en bij klachtenprocedures.
Gemeenteleden kunnen ook terecht bij het moderamen (dagelijks bestuur) van de kerkenraad (voorzitter, scriba, penningmeester, andere leden). Bijvoorbeeld als ze een klacht over iemand willen indienen en geen gebruik willen maken van de vertrouwenspersoon.
Mogelijke signalen (wees zorgvuldig, niet alles duidt op grensoverschrijdend gedrag):
- Iemand wil niet meer met een activiteit meedoen en wil niet aangeven waarom.
- Iemand wil niet meer met een persoon te maken hebben en wil niet aangeven waarom.
- Iemand krijgt erg veel aandacht van iemand met een specifieke taak in de gemeente.
- Iemand zondert zich regelmatig af met een ander gemeentelid.
- Iemand wil graag alleen de crèche of een andere kinderactiviteit leiden.
- Iemand praat vaak over onderwerpen die met seks te maken hebben.
Belangrijk is in ieder geval om naar je intuïtie te luisteren. Heb je twijfels, spreek die dan uit



 
 
 
 

Inloggen


 
Actie Kerkbalans 2025
 

Kerkdienst Petrakerk
datum en tijdstip 06-07-2025 om 09.30 uur
Bezoek en ook online te volgen.
meer details

Kerkdienst Vestingkerk
datum en tijdstip 06-07-2025 om 10.00 uur
Bezoek en ook online te volgen.
meer details

Kerkdienst Petrakerk
datum en tijdstip 13-07-2025 om 09.30 uur
Bezoek en ook online te volgen.
meer details

Kerkdienst Vestingkerk
datum en tijdstip 13-07-2025 om 10.00 uur
Bezoek en ook online te volgen.
meer details

Kerkdienst Petrakerk
datum en tijdstip 20-07-2025 om 09.30 uur
Bezoek en ook online te volgen. 1e zomerdienst (gezamenlijk)
meer details

Kerkdienst Vestingkerk
datum en tijdstip 27-07-2025 om 10.00 uur
Bezoek en ook online te volgen. 2e zomerdienst (gezamenlijk)
meer details

 
Wat ons drijft is de liefde van Christus 2 Korintiërs 5:14a

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.